Parterapeut: Derfor er vi mere romantiske, når vi rejser

At rejse styrker intimiteten og glæden ved hinanden

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor du er mere romantisk, når du rejser med kæresten? Eller om en rejse måske kunne redde dit smuldrende parforhold? Og er der noget du egentlig bør undgå, hvis du vil sikre dig, at kæresteferien ikke ender i et rabalder?

Vi har taget en snak med psykolog, parforholdsekspert og direktør for Center for Familieudvikling, Mattias Stølen Due, om hvad rejser egentlig kan betyde for dit parforhold og sexlivet.

Læs også: "Guide: Sådan får du en knaldgod parforholdsferie"

1. romantik er en meget stor motivation for folk, der rejser. Hvorfor forbinder vi det at rejse med noget romantisk?

Ældre par nyder livet i en pool

Vi forbinder rejser med romantik, fordi rejsen udgør et alternativ fra hverdagen, gentagelsen og pligterne.

Romantik og nærvær har ofte dårlige betingelser i en hverdag fyldt med arbejde, mails der skal besvares, madpakker der skal smøres, fritidsaktiviteter der skal koordineres og oprydning, der skal prioriteres.

Hverdagen er ofte stressende og udmattende, og derfor er overskuddet til ens kæreste eller ægtefælle ofte meget lille. Selvom intentionen måske er til stede, bliver tv-serien eller skærmen ofte valgt forud for samtalen eller samværet med hinanden.

Rejsen står i kontrast til den travle hverdag og praktiske logistik ved at tilbyde en helt anden rytme. Her skal man ikke passe pligter, men snarere nyde livet, nuet og hinanden.

Desuden tilbyder rejsen også ofte et varmere klima, som bidrager med kropsligt velvære og dermed også bedre betingelser for det seksuelle og romantiske møde. 

2. Hvad kan det bidrage med til et parforhold, at man tager ud at rejse sammen?

Ungt par sidder i Central Park på en skøn vinterdag, New York

Vi ved fra undersøgelser foretaget af Aarhus Universitet, at kvalitetstid er en mangelvare for rigtig mange danske par. Det er noget af det, vi savner allermest. 

Når vi rejser, har vi imidlertid meget mere tid og dermed også bedre mulighed for kvalitetstid sammen. Desuden har vi et fælles ”projekt”. Vi oplever smuk natur, spændende kultur eller lækker gastronomi – og vi gør det vel at mærke sammen som par eller familie.

Denne form for samvær står i kontrast til hverdagen, som desværre ofte består af parallelle aktiviteter, og hvor parforholdet eller ægteskabet nogle gange blot opleves som et bo- og arbejdsfællesskab eller en familiær hovedbanegård.

3. Kan en rejse simpelthen sætte gang i amorinerne og redde et parforhold?

Jersey - St. Helier med livsnyderpar

At rejse kan afgjort sætte gang i positive processer og styrke intimiteten og glæden ved hinanden. Man kan genfinde hinanden eller kickstarte noget godt.

En rejse kan dog sjældent redde et parforhold. Har man eksempelvis svært ved at tale sammen om sårbare emner, så kan rejsen godt camouflere denne problemstilling. Den vender dog tilbage, når man kommer hjem. 

Har man svært ved at tale sammen i forholdet, vil jeg derfor klart opfordre til, at man tilmelder sig et parkursus, læser en god bog om parforholdet, ringer til Partelefonen eller søger parterapi. Det er sjovere at rejse bagefter – når man har et tilstrækkeligt trygt og godt forhold til hinanden.

4. Kan en rejse tilsvarende ødelægge et parforhold?

Ungt par diskuterer på storbyferien

Nej, en rejse kan ikke i sig selv ødelægge et forhold. Men har man det rigtigt svært ved hinanden, kan rejsen være med til at tydeliggøre problemstillingen.

Fordi der ofte er store forventninger knyttet til vores rejser, og vi ofte har brugt mange penge på dem, kan det blive desto mere sårbart, hvis vi ikke har det hyggeligt.

Rejser kan dermed fungere lidt som et forstørrelsesglas. De forstørrer elementer i forholdet som er der i forvejen – både godt og skidt.

5. Mange par er måske vant til en helt speciel rolleinddeling i deres hverdag. Hvad sker der med den rollefordeling, når vi tager ud at rejse?

Ungt rygsækrejsende par tager billeder og tjekker kort

Rollefordelinger er ofte meget stabile og dermed svære at ændre på. Også selvom vi befinder os under varmere eller mere eksotiske himmelstrøg.

Også her vil der typisk være én, der gerne vil socialisere med andre, og én der bare gerne vil være sammen som par eller familie. Èn, der insisterer på at tale om et problem, og én der ikke har lyst. Samt én der initierer sex, og én der ikke orker.  

Når det gælder huslige pligter, kan dynamikken dog ændres en smule, idet rejser nogle gange reducerer behovet for madlavning, rengøring og andre praktiske ting.

Det kan være en rar afvigelse eller undtagelse for nogle, men medmindre man benytter anledningen til at tale om fordelingen af huslige pligter derhjemme, vil man som regel vende tilbage til de samme mønstre sidenhen – på godt og ondt. 

6. Mange ser det at rejse sammen, i hvert fald i starten af et forhold, som en parforholdstest - Hvorfor er det så vigtigt for os at kunne rejse sammen som par?

Ungt par - turister tager foto i byen

Kan man slet ikke rejse sammen, kan det være et udtryk for, at man er for forskellige, eller at man ikke evner at forventningsafstemme, samt tilpasse sig den andens behov og ønsker.

Jeg mener dog ikke, det er den vigtigste parforholdstest. Den vigtigste parforholdstest er afgjort, at man kan fortælle om sin egen sårbarhed, utryghed, utilfredshed og længsler, og at det bliver modtaget og responderet på en tryg og anerkendende måde. 

Ønsker man at teste sit forhold mere systematisk, ville jeg snarere opmuntre til at tage et Par-tjek. Det er et forebyggende og meget populært koncept, hvor man bliver klogere på ens ressourcer og udfordringer som par. Det er et koncept som består af kun to samtaler, og som er udviklet af Center for Familieudvikling i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet.   

7. Hvad skal man for alt i verden prøve at undgå på en ferie med sin partner, hvis man gerne vil have en succesfuld kæresteferie?

Par diskuterer i bil

Man skal undgå forventnings-clashes. At man vil alt for mange forskellige ting - uden at det er aftalt på forhånd.

At afstemme forventninger kan lyde enormt kedeligt og usexet, men det er bedste vi kan gøre for at undgå misforståelser, frustrationer og skænderier. Det gælder forud for rejser og i parforholdet og livet i det hele taget. 

Samtidig vil jeg droppe ambitionen om at have en såkaldt ”succesfuld” ferie. Ligesom livet vil ferier også indeholde irritationer, frustrationer, skuffelser og konflikter. Og det er okay. Sådan er livet, og sådan er rejser.

Vi lever i en perfekthedskultur, som vi bliver syge af, og som vi må gøre op med. En god ferie som par eller familie er derfor ikke en ”perfekt” ferie – det er en ”god nok” ferie. Det er en pause fra hverdagen, hvor vi – forhåbentligt det meste af tiden - har det godt sammen.

8. Hvordan forholder det sig med sex og intimitet på rejser - Kan det spike vores sexlyst at opleve sammen?

Ungt forelsket par på værelse

Rejser skaber som ofte – og som nævnt – bedre betingelser for intimitet og sex. Vi er mere afslappede, udhvilede, opmærksomme – ja, kort sagt: mindre stressede. Og det bør helt bestemt udnyttes til også at styrke den seksuelle relation. 

Det er dog også en god idé at tale om forventningerne på dette område. For det kan være, at den ene tænker, at rejsen skal indeholde meget sex, mens den anden mener, der først er nogle væsentlige ting, man skal have snakket om først. Her kan man også risikere at gå galt af hinanden, hvis ikke man lige tager temperaturen på forholdet først.

Desuden er det vigtigt at nævne, at den berømte nisse også kan flytte (eller flyve) med til selv fjerne destinationer. Er sex et problem derhjemme, vil det typisk også være det på selv det lækreste hotelværelse i udlandet. Her hjælper nystrøgne lagner eller champagne i baren ikke nødvendigvis.

I så tilfælde kan det være man skal sætte ambitionsniveauet ned og snarere styrke sensualiteten i form af kys, kram, øjenkontakt og berøring i stedet for at have sex som et ultimativt succeskriterie.  

9. I din bog Pas på parforholdet skriver du, at man først og fremmest skal spørge sig selv: "Hvad kan jeg gøre for at min partner kan have det godt". Betyder det så, at vi på en rejse bare skal gøre det, som den anden partner har lyst til? 

En kop kaffe på cafe

Forhåbentlig er det sådan, at der er rigtig mange aktiviteter, som begge har lyst til på en ferie. Men hvis man er meget forskellige, kan det afgjort være en pointe at være mere optaget af den anden end sig selv.

Det kan lyde næsten selvudslettende, men det er blot fordi, vi lever i en ekstremt individualiseret og selvoptaget tid.

Sagen er den, at hvis man viser interesse i at møde den andens behov, så er der også en langt større chance for, at vores partner bliver opmærksomme på vores behov. Hermed kan vi komme til at ”smitte” hinanden med generøsitet og velvilje, snarere end at kæmpe om at få ret. Det bliver win-win i stedet for lose-lose.

Når det er sagt, så er det selvfølgelig også helt okay at give udtryk for egne præferencer og synspunkter. Det gælder både på rejsen og derhjemme. For jo tydeligere disse formuleres, desto bedre muligheder har vores kæreste eller ægtefælle for at forstå os – samt møde vores behov.


10. Hvad gør du selv for at sikre parforholdet på dine ferie? Er det altid børneferie eller tager dig og din kone fx på parferie?

Mathias og familie

Vi tager på rigtig mange ferier og elsker – som så mange andre - at rejse. Dette interview blev meget apropos aftalt på vej til Færøerne, hvor jeg både skulle holde foredrag om parforhold, og hvor jeg samtidig havde familien med.

Det giver os så meget livskvalitet, og det styrker også båndet imellem os. Både som par og som familie. Vi har tre mindre børn på tre, seks og otte, og fordi de stadigvæk er forholdsvis små, ønsker vi ikke at rejse væk fra dem. Desuden elsker vi at dele verden med dem og udvide deres horisont.

Når det er sagt, så sørger vi for at prioritere tid sammen som par om aftenen, når vi rejser. Så når ungerne sover, finder vi en flaske vin frem og taler om dagens oplevelser.

Uanset om vi befinder os på en strand i Sri Lanka eller i de østrigske alper, så kommer samtalen ofte til at dreje sig om børnene. Men bare det at sidde sammen uforstyrret og langt hjemmefra styrker båndet imellem os.

Det lyder som en kliche og tro mig, vi kan også blive irriteret på hinanden. Ikke desto mindre kan sådanne aftener have stor betydning for vores ferieoplevelse og vores forhold i det hele taget.

Om Mattias Stølen Due

Parterapeut Mattias Stølen Due

Mattias Stølen Due er direktør for Center for Familieudvikling, der blandt andet tilbyder parkurset PREP, den gratis telefonrådgivningslinje Partelefonen, samt Par-tjek og parterapi. Han er uddannet psykolog og har de seneste 13 arbejdet på styrke danskernes parforhold. At have et velfungerende parforhold er nemlig centralt for vores trivsel i alle dele af livet