Uden mad og drikke ...
Wien er mad, vin, kaffe og kage, og hvor man end vender sig, lokker hyggelige caféer, barer og restauranter med alverdens lækkerier. Dagen starten med et dejligt morgenmåltid, og med mindre morgenmaden er inkluderet i overnatningsprisen, er det værd at kigge efter en af de mange traditionsrige caféer, der serverer morgenmad á la carte. Det kan både være billigere og samtidig give en stemningsfuld start på dagen.
I løbet af dagen melder trangen til en kop kaffe sig, og netop Wiens caféer er kendt over hele verden som en oase af hygge. Traditionelle caféer lokker med alle mulige slags kaffe og alverdens bagværk. Og siden 2011 har den traditionelle wiener cafékultur endda været en del af UNESCOs kulturarv. Her kan I bestille en Verlängerte, en Brauner eller en Schwarzer, dvs. en kaffe der "forlænges" med vand efter brygning så kaffen strækkes og ikke længere smager så stærk. Hertil kan I få bragt sukkerbalancen i orden, f.eks. med et stykke Sachertorte, Apfelstrudl eller med en af de mange andre fristende søde godbidder.
Er man til et lille hurtigt måltid eller til lidt natmad på vej hjem til hotellet, har Wien mange pølsevogne, f.eks "Würstelstand am Hohen Markt", der er særdeles populær, fordi den holder åbent til langt ud på natten. Ellers kan man slå sig ned på Naschmarkt og nyde et glas herlig frisk Grüner Veltliner, et dusin østers eller en kold fadøl fra Grolsch.
Når man har sagt Wien, har man næsten også sagt wienerschnitzel. Den traditionelle kalveschnitzel, der er banket helt tynd, paneret og friturestegt i ganske få sekunder fås overalt på byen restauranter, oftest akkompagneret af en lille salat eller en kold kartoffelsalat. Det med en 'dreng' med ansjosfileter, citron, kapers og peberrod er ganske utænkeligt i schnitzelens hjemby. En teori er iøvrigt, at schnitzelen blev introduceret i 1857 af feltmarskal Radetzky. En anden ret der serveres overalt er Gulaschsuppe, en særdeles velsmagende og ofte fyrig suppe, der stammer fra Ungarn.
Men Wien er også "der Stadt der Feinschmecker" med en perlerække af gourmetrestauranter og restauranter med finere gastronomi, ofte med udendørs servering om sommeren, som f.eks på Versteckte Gastgärten eller i den skønne Schanigarten. Wien har det hele.