Nordkap

Europas nordligste punkt... næsten

Der er noget nærmest magisk og dragende over Nordkap, hver gang nogle nævner ordet. Billederne af vejrbidte opdagelsesrejsende, der kæmper sig gennem det ufremkommelige terræn og omskiftelige vejr på deres vej mod Europas nordligste punkt, Nordkapp ved 71°10'21, toner frem på nethinden. Nordkapklippen var tidligere et landemærke for søfolk – i dag er det rejsende fra hele verden, der valfarter til ”verdens ende” for at få billederne gjort til virkelighed.

Der er lang vej fra Danmark til Nordkap, men har du tiden til det, så bliver turen en oplevelse for livet. Du kan tage bilen, autocamperen eller motorcyklen og køre gennem Norge eller Sverige eller flyve til fx Tromsø, leje en bil og fortsætte det sidste stykke vej via E69. Uanset hvad du vælger, skal du gennem den næsten 7 km lange Nordkaptunnel til Magerøya, hvorfra du kun har 50 km til Nordkap. Når den ikoniske globus dukker op i horisonten, ved du at målet er nået. Globussen står på kanten af klippen, der tårner sig op 308 meter over Barentshavet, hvor det ikke er ualmindeligt at se krydstogtsskibe sejle forbi.

Om sommeren kan du opleve en sol, der ikke går ned i 2½ måned. Det er et fantastisk syn at stå på klippen midt om natten og følge solens bane, der aldrig når ned bag horisonten. I godt vejr er lyset og farverne  storslåede, men vejret er meget omskifteligt, så få endelig taget billeder, når solen er fremme. Uanset vejret, så er det en helt speciel fornemmelse at stå på Europas nordligste spids.

 

Anbefalet af Alan, Content specialist

Vil du opleve det allernordligste punkt i Europa (med undtagelse af Svalbard), så ligger Knivskelllodden faktisk hele 1.600 meter nordligere. Det er en vandretur på ca. 8 kilometer. Fra Knivskelllodden kan du se Nordkap-klippen og få taget et billede de færreste har.

Inspiration

Jordens børn

Lidt til højre for Nordkapphallen står syv runde skulpturer, der er tegnet af børn fra forskellige dele af verden, som et symbol på håb, venskab, glæde og samarbejde. Skulpturernes udtryk er måske naive men meget sigende og udstråler både humor, varme og masser af kreativitet. Foran dem står en bronzeskulptur af en mor og med et barn.

Nordkaps første turister

Nordkap (North Cape) fik sit navn i 1553, af den engelsk kaptajn Richard Cancellor, der sejlede rundt om klippen i sin søgen efter en nordøstpassage til Asien. 110 år senere stod den italienske præst Francesco Negri, som den første ”turist” på Nordkapklippen. Senere fulgte flere prominente turister i hans spor – bl.a. Kong Louis XVIII af Frankrig i 1795, den svensk-norske Kong Oscar II der besteg Nordkapp i 1907 og kong Rama V af Siam. Med tiden blev Nordkapp så populært et rejsemål, at der i 1892 blev bygget en pavillon. I 1959 åbnede Nordkapphallen, der senere er blevet udbygget med flere faciliteter og i dag modtager tusindvis af forventningsfulde tilrejsende.

Værd at vide:

Du skal købe en billet, der er gyldig i 24 timer, for at få adgang til det yderste af Nordkapklippen og alle faciliteterne i Nordkapphallen med film om de fire sæsoner og livet omkring og på Nordkap, udstillingerne, et lille kapel, souvenirbutik, restauranter, café og udsigtsområde. Der er separat billet til parkering.
Er du på kør-selv-ferie i autocamper, kan du køre direkte til Nordkapps parkeringsplads, hvor du sikkert får selskab af mange andre. Er du i bil, kan du fx overnatte i en af verdens nordligste beliggende byer, Honningsvåg, hvor flere krydstogtsskibe også lægger til.

Kort

Vis på kort