Drømmeøen Jersey for livsnydere
6 dage Fra 9.529 kr.
Vikingehøvdingen Rollo er uigenkaldeligt en del af Rouens historie og for sags skyld også Normandiet.
Da vikingerne i 900 tallet hærgede England og drog rundt på opdagelse i Europa, så sejlede Rollo ned langs den franske kyst og tog på opdagelse op ad Seinen til Rouen. Her var Rollo og hans vikinger så stor en magtfaktor, at den franske konge Karl den Enfoldige forsøgte at bilægge stridighederne ved at underlægge Rollo som sin vasal og give ham et landområde, der efterfølgende blev til Normandiet. Historien fortæller, at da Rollo i 911 skulle aflægge troskabsed til den franske konge, så nægtede han, men lod i stedet en af sine mænd gøre det i stedet. Det siger lidt om magtforholdet mellem Rollo og den franske konge.
Det fortælles, at Rollo havde danske aner selvom nordmændene også gør krav på ham, men i Faxe har man markeret Rollos tilknytning til Sjælland ved Rollo stenen.
Rollo grundlagde Normandiet og var således personen bag det normanniske islæt i Frankrig og hans tip-tip oldebarn Vilhelm Erobrerens efterfølgende erobring af England efter slaget ved Hastings i 1066. Og det er den historie, der kan ses på Bayeaux-tapetet.
Rollo blev kort efter overtagelsen af Normandiet døbt i katedralen i Rouen i 912, hvor han fik det fransk klingende navn Robert, og han er også begravet i selvsamme by, hvis historie er så tæt knyttet til hans navn.
Et besøg ved Rollos sarkofag i katedralen i Rouen er derfor nærliggende, når efterkommerne af de danske vikinger besøger byen.
I forbindelse med fejringen af 1100-års jubilæet for Rollos ankomst til Rouen og Normandiet blev historien omsat et "tapet" i stil med det berømte Bayeux Tapestry.
Et tværfagligt team bestående af romanforfatteren Pierre Efratas udarbejdede teksterne til de 30 scener. Professor Jean Renaud, forfatteren af mange bøger om vikingerne, sikrede den historiske relevans og udarbejdede kommentarer til hver scene, mens den grafiske designer Gilles Pivard tegnede ”billedtapetet”, hvorpå teksterne blev oversat til middelalderlig latin af Pierre Bouet. Og det praktiske håndarbejde blev udført af 22 broderere.
Broderiet er hjemmehørende i Rouen, men har været udstillet rundt i hele Europa herunder Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
"det er spændende at forestille sig, hvordan vikingerne så ud, da de første gang kom til Rouen. det var en speciel form for besøgende, men fascinerende hvordan de har sat sit præg på normandiet helt op til vore dage"
- Maria, Rejsespecialist i Odense