Vinlandet tæt på Cape Town

Alt godt til ganen

Det er de varme, tørre somre, der gør det. Sammen med de kølige, våde vintre og den frugtbare jord mellem de syleskarpe bjergtoppe. Indimellem ligger de romantiske vingårde, mange af dem bygget i traditionel Cape Dutch-stil med hvidkalkede mure og takkede gavle. Overalt er der masser af godt til ganen.

Vin siden 1659

Der er blevet dyrket vin i Sydafrika siden 1659, syv år efter at de første hollændere kom til Cape. Men rigtig styr på det kom der først, da franskmændene ankom. Det var i 1688-90. Cirka 200 protestanter på flugt fra religiøs forfølgelse i Frankrig slog sig ned i og omkring Franschhoek (det franske hjørne på hollandsk og afrikaans). Mange af dem gav sig til at dyrke vin, og det kan vi glæde os over i dag.

Inspiration

Vindistrikterne

Vindistrikterne er inddelt i forskellige vinruter. De vigtigste er Stellenbosch, Paarl og Franschhoek, men der er også Tulbagh og Worcester mod nord, Durbanville og Swartland mod vest, Robertson, Swellendam og Klein Karoo mod øst og såmænd også en enkelt lige på kanten til Cape Town, Constantia lige bag Taffelbjerget. En række lokale vinruter har sluttet sig sammen i verdens længste vinrute, Route 62, der strækker sig fra Paarl via Tulbagh, Robertson næsten til Oudtshoorn.

Vinruter

De forskellige vinruter har alle deres egne turistkontorer med brochurer, kortmateriale og masser af gode råd. De fleste gårde er åbne for besøg og vinsmagning. Nogle tager et mindre gebyr. Der er organiserede rundture, du kan foretage i bus. Men hvis I vælger selv at køre, er det fornuftigt på forhånd at aftale, hvem der er chauffør – sådan lidt ud på dagen. Afstandene er ikke større, end at du kan klare en god portion vingårde på en dagtur fra Cape Town.

Stellenbosch

Centrum for det hele er universitetsbyen Stellenbosch, der ligger smukt mellem bjergene godt 40 km øst for Cape Town. Her er de fleste kendte og smukkeste gårde, bl.a. Kanonkop, Morgenhof, Rustenberg, Simonsig, Thelema, Vrede en Lust og Hartenberg. Byen huser både et vin- og et brandymuseum, en gammel købmand med et århundrede år gammelt butiksmiljø, men varer og priser er fra vore dage. Hertil kommer kunstgallerier og små, spændende trendy butikker. Gå en tur ad den gamle hovedgade Dorp Street.

Paarl

Lidt mod nord ligger Paarl, der bortset fra beliggenheden ikke kan måle sig med Stellenbosch. Det er en by som alle andre med butikker, supermarkeder og industri. Men både i byen og oplandet er der en række vingårde, der lokker med oplevelser ud over det sædvanlige, inkl. fornemme køkkener og dejlige hoteller, wellness og afslapning. 

Grand Roche Hotel med restauranten Bosman’s er blandt landets bedste. Prøv deres tastings menu. Den er dyr efter sydafrikanske forhold, men hvis du skulle betale for noget lignende herhjemme, ville du slet ikke have råd. Roggeland følger lige i hælene. Og så byder byen på det store kooperativ KVW, herhjemme kendt for både vin og brandy, og giganten Nederburg, der er blandt Sydafrikas største. Fairview har foruden lækre vine også en stor osteproduktion – og et fint lille tårn med fotogene geder.

Franshoek

Sydafrikas gastronomiske hovedstad. Her ligger den ene vidunderlige restaurant side om side med den næste. Der eksperimenteres og serveres. Råvarerne er i top. Kokkene står på række med deres medaljer, og som gæst skal du være forberedt på nogle helt usædvanlige oplevelser med kniv og gaffel. 

De fleste supplerer med lækre gæstehuse, hvor du kan sove madrusen ud i fornemme omgivelser. Stjernerækken omfatter Le Quartier Francais, Reuben’s, Haute Cabrière, La Petite Ferme og Grande Provence. Lidt uden for selve Franschhoek ligger Boschendal kendt for sin populære frokostrestaurant Le Pique-Nique. Men også for lækre hvidvine og flere andre restauranter. Bon appetite.

Constantia

Sydafrikas ældste vinrute ligger i en forstad til Cape Town, lige bag Taffelbjerget. Det var guvernør Simon van der Stel (der senere gav navn til Stellenbosch), der startede det hele i 1685. Han opkaldte den første farm efter sin datter, Constantia. Efter hans død blev farmen delt op i Groot Constantia, Buitenverwachting samt Klein Constantia. Den sidste farm, Steenberg, er fra 1990. Alle er åbne med smagsprøver. Nogle af dem har fine restauranter. Vinen er selvfølgelig af topklasse. Prøv Klein Constantias dessertvin, Vin de Constance. Den var Napoleons fortrukne, da han sad på St. Helena.

Route 62

Verdens længste vinrute, siger de. Med start i Paarl over Tulbagh, Worcester, Robertson og helt til Oudtshoorn er der sikkert noget om det. Under alle omstændigheder en hel ferie i sig selv. En smuk og frem for alt nem køretur. Et godt alternativ til N2 tættere på kysten. Udover vin og brandy i lange baner byder ruten på citron- og appelsinplantager (Citrusdal), smukke landsbyer fra det 18. og 19. århundrede (Tulbagh), dyreparker (Aquila og Sanbona), kunsterlandsbyer (McGregor), varme kilder (Montagu) og herlig afvekslende natur fra de grønneste grønne marker og bjergpas til det tørre Little Karoo. Ved målet i Oudtshoorn ligger strudsefarmene og drypstenshulerne Cango Caves. En flot belønning efter en lang tur.

Kort

Vis på kort