Alaskas højdepunkter
10 dage Fra 35.835 kr.
Det kulinariske indtryk er som regel en stor del af ferien - og rejser man til USA, falder tankerne i første omgang på burgere, spareribs og fastfood i store mængder, men amerikanerne byder også på andre og mere traditionelle lækkerier. Thanksgiving er en af de helt store madfester, hvor familier samles om det store middagsbord, for på traditionel vis at fejre høsten og andre velsignelser i det forløbne år.
Er du typen, der ikke kan få nok af USA og alt hvad der er amerikansk, så er her en guide til den store Thanksgiving-middag. Måske kan vi inspirere dig til selv at prøve kræfter med det klassiske måltid, inden du senere tager turen til USA?
Kolonister i New England og Canada afholdte regelmæssigt bønnedage og taksigelser for sikre rejser, militære sejre eller rigelige høst, og som tiden gik bredte traditionen sig, indtil det hele kulminerede i 1863, hvor Abraham Lincoln proklamerede en årlig national taksigelsesdag. Det var dog først i 1941 at Kongressen gjorde Thanksgiving officiel.
I dag er Thanksgiving en begivenhed, der altid fejres i familiens skød den 4. torsdag i november, og i mange amerikanske familier er helligdagen langt vigtigere end jul. Er du på kør-selv-ferie i USA i slutningen af november, så kan du forvente at butikker lukker tidligt og gaderne ligger øde hen - så er du advaret. I stedet er der ofte arrangeret lokale parader, mens sportsbegivenheder i fjernsynet - specielt Amerikansk Fodbold - fylder en hel del.
Vil du forsøge dig med en traditionel Amerikansk Thanksgiving, så kunne dagsprogrammet se sådan ud:
En traditionel Thanksgiving-middag består som regel af stegt kalkun, kalkunfyld, kartoffelmos, søde kartofler, masser af sovs, grønne bønner, majs, hvide boller, tranebærsauce og endelig græskarstærte. Sammensætningen af middagen kan variere en smule fra region og stat.
Kalkunen er centrum for den store Thanksgiving-middag. Uanset om den er stegt i ovnen, røget, saltet eller noget helt andet, så er det lidt af en kunst af opnå den perfekte konsistens, så kødet ikke bliver tørt. Samtidig er det også vigtigt at skindet er knasende sprødt og har en perfekt gylden farve. I nogle amerikanske hjem har man hele 2 XL-størrelse ovne i køkkenet - netop for denne ene dags festivitas.
Alt er bare større og vildere i USA!
Inden kalkunen overhovedet kommer i ovnen, skal den fyldes godt og grundigt med majs, løg, selleri og tørrede tranebær. Idéen er så at alle de lækre ingredienser bidrager til en saftig kalkun med søde undertoner.
Tranbærsauce hører sig til som tilbehør til alt vildt og fjerkræ - det minder lidt om en chutney og den let syrlige smag passer perfekt til kalkun, mos og den brune sovs - lidt ligesom når du spiser svenske köttbullar med tyttebærsyltetøj som tilbehør.
Når kalkunen er taget ud af ovnen, så er det tid til at lave sovs - ligesom vi kender det fra vores egen and og flæskesteg! Kalkunsovs laves på væden, der er dryppet ned i et fad i bunden af ovnen. Smagen er som regel kraftig og anbefales i rigelige mængder - ikke kun over kødet men alt på tallerkenen. Hedder du Jensen til efternavn, så må du tage sovs så mange gange du har lyst!
Ingen Thanksgiving uden klassisk kartoffelmos. Og som allerede nævnt, så skal der også sovs til. Her er det tilladt at opbygge sin portion af mos som en vulkan, så der er plads til en lille sø af sovs i "krateret". Det er tilladt med udbrud og "lava ned ad siderne". Hva'beha'r!
Ud over kartoffelmosen, så er bagte, søde kartofler også en klassiker. De kan også glaseres i smør og sukker, ligesom vi kender det fra vores egne små brunede kartofler.
De traditionelle grønne bønner kan serveres på mange måder og det varierer fra familie til familie, hvordan de præsenteres på middagsbordet. Den helt klassiske måde er "blot" at koge eller grille bønnerne, men mange amerikanere foretrækker versionen "green bean casserole", som er en cremet ovnret, hvor bønnerne er vendt med masser af løg, bacon, champignon og naturligvis rigelige mængder fløde. Et sikkert hit.
Majskolber eller "Corn on the cob" er et must til enhver Thanksgiving-middag. De søde majs smager bedst når de er grillet eller kommer direkte fra ovnen. Kan serveres hele eller halve og smager godt med hvidløgssmør og lidt krydderurter, fx. timian, oregano, basilikum eller persille. Husk også et lille drys flagesalt.
Hvis du kan bage klassiske danske bamse/fødselsdagsboller - du ved, dem der både er lette of luftige - så har du allerede opskriften. Eneste forskel er at bollerne skal ligge tættere i ovnen, så de bages sammen til ét stort brød, og så skal de pensles med æg. På middagsbordet brækker man sin bolle af klumpen og spiser den som tilbehør - evt. med lidt smør. Bollen skal dog ikke skæres over som vi gør herhjemme, i stedet brækker man små bidder af, som man spiser med fingrene. Vil du gøre lidt ekstra ud af dine "dinner rolls", så kan du tilsætte lidt græskarpuré i dejen.
En hjemmelavet græskartærte med vaniliecreme, er en traditionel Thanksgiving-dessert. Selvom det kan være svært at komme igennem, så skal du spise et helt stykke! Græskar er et symbol på høsten og netop græskartærte spises traditionelt i efteråret og den tidlige vinter. Græskartærte indeholder bl.a. kanel, ingefær og muskatnød samt et strejf af kardemomme og vanilje. En ret tung dessertkage!
Man skal altid lave rigeligt med mad til Thanksgiving, for dagen derpå står på kalkunsandwich og endnu et stykke græskartærte! Men du skal også have noget at stå i mod med, for dagen efter Thanksgiving er altid Black Friday - ligesom i Danmark. Så går alle shop-amok og kreditkortene gløder.
Efter weekenden kommer i øvrigt Cyber Monday, endnu en shoppedag med fokus på de bedste online-tilbud.