Stiftskirche St. Servatii i Quedlinburg

eventyrlige skatte 

Stiftskirche St. Servatii er hjertet i UNESCOs verdensarvsby Quedlinburg. Kirken blev grundlagt i starten af 900-tallet af den første tyske konge Heinrich I., der senere blev bisat i kirken i år 936. På initiativ af kongens enke St. Mathilde, byggede hendes søn Kong Otto I. her et højadeligt kvindekloster, som var tæt forbundet med de herskende tyske familier. Besøgende vil blive imponeret af kirkens højromanske arkitektur og middelalderlige skattekunst, der levendegør de første tyske konger og kejsere.

Stiftskirken verdensberømte skat er idag det imponerende bevis for denne rige periode. Skatten i Stiftskirche St. Servatii går helt tilbage til grundlæggelsen af ​​kvindeklosteret. Rigdommene voksede støt gennem kejserlige privilegier og fonde, og de meget værdifulde relikvier, de dyrebare kister og frem for alt de unikke håndskrifter blev oprindeligt brugt under kirkehandlinger. Ud over skulpturer og panelmalerier er der bevaret unikke guldsmedearbejder, fine udskæringer af elfenben og strålende værker af orientalsk krystalarbejde. Et særligt klenodie er et knyttet tæppe fra omkring år 1200, det ældste bevarede knyttede tæppe i Europa.

I dagene før afslutningen af ​​2. Verdenskrig stjal den amerikanske hærs løjtnant Joe T. Meador en del middelalderkunst fra Quedlinburg. Værdifulde kirkeobjekter, der blev opbevaret nær Quedlinburg, blev fundet af den amerikanske hær og anbragt under vagt. Men otte yderst værdifulde genstande forsvandt, herunder et illustreret manuskript fra det 9. århundrede og et evangelie fra 1513, begge med juvelbesatte omslag, foruden relikvier og andre genstande. De 'forsvundne' genstande begyndte at dukke op igen i 1987, og efter retssager og forhandlinger med arvingerne til den nu afdøde Joe Meador, blev de stjålne genstande givet tilbage til Stiftskirche St. Servatii.

    Kort

    Vis på kort