9 historiske byer i Niedersachsen
7 dage Fra 3.041 kr.
Der er mange broer over Rhinen, men en skiller sig ud for sin rolle under 2. verdenskrig - nemlig broen ved Remagen.
Faktisk har broen spillet en rolle i begge verdenskrige, da den allerede blev opført under 1. verdenskrig for at lette transporten af tropper og materiel fra Tyskland til Vestfronten. Og broens navn - Ludendorff broen - fik den fra den tyske hærs generalkvartermester Erich Ludendorff. Broen blev bygget som en jernbanebro med en længde på 325 meter over Rhinen, hvilket illustrerer den lettelse den har været for de tyske transporter.
Broen blev berømt den 7. marts 1945, da en fortrop for den 9. amerikanske panserdivision i et fremstød mod Rhinen uventet fandt broen intakt. Fra tysk side var der foretaget flere forgæves forsøg på at sprænge broen, men alle uden held, så den amerikanske fortrop besatte broen og fik etableret et brohoved på Rhinens østlige side. Og med dette brohoved havde de åbnet op for at forsætte kampene direkte ind i Tyskland.
Tyskerne forsøgte i dagene efter den 7. marts 1945 at ødelægge broen ved beskydning og bombetoger, men første den 17. marts kollapsede den - og her var de allierede vel etableret på østsiden af Rhinen.
Resterne af den udbombede bro blev først fjernet i 1976, hvor broens fundamenter i Rhinen blev sprængt. Således er der i dag kun er de to tårne på hver sin side af floden tilbage.
I Remagen er et besøg på Friedensmuseum Brücke Remagen nærliggende. Det er placeret i broens vestlige tårn, og her finder I naturligvis historien om erobringen af Remagen Broen, men historien er også fortalt med fokus på de konsekvenser krigsdeltagelsen havde for den enkelte soldat. Konsekvenser, der kunne betyde ens egen død, og derfor er der fokus på det mod og den beslutsomhed, som det kræver at acceptere den fare.
Et kuriosum er, at museet oprindelig blev finansieret ved salg af de sten, der blev bortsprængt i 1976. De bortsprængte rester blev bragt i land og solgt med et bevis på ægtheden - og blot 2 år senere blev grundstene til museet lagt.