Kloster Eberbach

Ni århundredes vinhistorie

Cistercienserne i Kloster Eberbach
I 1136 ankom en gruppe på 13 munke under ledelse af Abbot Ruthard til Rheingau. De nyankomne franske munke fra Clairvaux i Bourgogne slog sig ned på østsiden af Rhinen og Kloster Eberbach blev snart et af Tysklands største og mest aktive klostre, som nåede sit højdepunkt i det 12. og 13. århundrede med over 100 munke og 200 lægbrødre. Kloster Eberbach blev også meget succesfuld økonomisk, hovedsageligt som følge af overskud fra fremstilling af vin. I kirken ligger bl.a. grev Johann IV af Katzenelnbogen begravet, som var den første til at plante Riesling i en vingård i den nærliggende landsby Rüsselsheim, mens munkene fra Kloster Eberbach stadig dyrkede røde druer som f.eks. Grobrot, den tidligste druesort registreret i Eberbach.

Klosteret led alvorlig skade under Trediveårskrigen, hvor mange værdifulde genstande fra kirken og biblioteket blev plyndret under den svenske hærs angreb i 1631. Samtidig blev munkene tvunget til at flygte og kun 20 af dem vendte tilbage i 1635 for at genopbygge klosteret. I det 18. århundrede gik det rigtigt godt og klosteret tjente mange penge, men den franske revolution blev klosterets endeligt. Og den 18. september 1803 blev klostret opløst og alle aktiver overgik til Prins Frederick Augustus af Nassau-Usingen. Idag ejes Kloster Eberbach og de tilhørende vingårde af den offentlige velgørende fond Stiftung Eberbach.

den bedste riesling...

Med over 300 ha var Kloster Eberbachs vinmarker de største i middelalderens Europa. De fleste vinmarker ejes idag af den hessiske stat og drives af 'Hessische Staatsweingüter GmbH Kloster Eberbach', der forvalter det største sammenhængende vinproduktionsområde i Tyskland. Området omfatter vinmarker på skråningen af Rhindalen og på den hessiske bjergvej og af de 250 hektar der dyrkes, plantes tre fjerdedele med Riesling, mens resten er Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir og Dornfelder.

Med munkenes mangeårige tradtion for og viden om vindyrkning fremstilles idag en lange række fremragende vine under Kloster Eberbachs's kvalitetsfilosofi. Og fra vingårdens mange forskellige marker som f.eks Assmannshäuser Höllenberg, Rauenthaler Gehrn & Baiken, Rüdesheimer Berg Schlossberg, Wiesbadener Neroberg og Heppenheimer Steinkopf kommer pragtfulde vine fra druer som Riesling, Spätburgunder (Pinot Noir), Weissburgunder (Pinot Blanc) og Grauburgunder (Pinot Gris). Så ønsker man en lys, klar, skarp og tør Riesling er Kloster Eberbach et godt sted at besøge.    

Kort

Vis på kort