Flakturm IV midt i Hamburg

Historien bag Flakturm IV

2. verdenskrig har efterladt mange forsvarsværker støbt i beton rundt om i Europa som Atlantvolden eller rundt om i landskabet, men de største om mest markante kan du finde i de tyske storbyer som Berlin og Hamborg - og i Wien.

I takt med at de allierede intensiverede deres luftbombardementer over Tyskland steg behovet for luftforsvar og beskyttelsesrum til civilbefolkningen. I Hamborg blev der i tidsrummet 1942-1944 bygget to store flaktårne - opkaldt efter det tyske ord Flugabwehrkanone - hvorfra byen kunne forsvares. De to enorme betonbygninger blev bygget centralt i byen, så de ud over anvendelsen til forsvar tillige kunne give op mod 25.000 mennesker beskyttelse under angrebene.

Efter krigen var det planen at sprænge disse store forsvarsværker for at fjerne minderne fra krigens tid, men den massive konstruktion med metertykke mure umuliggjorde dette. Derfor findes de fortsat centralt i tyske byer som fx Flakturm IV i Hamburg, Flakturn Humboldthain i Berlin og Flaktårnet i Wiens Augarten.

En alternativ grøn udnyttelse

Efter krigens afslutning var der en latent mangel på boliger i et udbombet Hamburg, og en nærliggende udnyttelse af Flakturm IV var til beboelse.  Efterfølgende overgik tårnet til at være rammen om et kreativt miljø med en række virksomheder fra kultur- og kunstverden i byen. Tårnet er i dag beskyttet bygningsværk, og der er et omfattende byggeri i gang for at omdanne det til et grønt centrum ved en beplantning af bygningens top, der skal danne ramme om et rekreationsområde og en helt ny stil af natur i byen.

Kort

Vis på kort