Caol Ila Distillery

Et destilleri med udsigt

Destilleriet blev bygget ved Port Askaig på nord-østkysten af øen Islay i 1846 med udsigt over Sound of Islay (kendt som Caol Ila på gælisk, udtales cull eela)) og til de spektakulære bjerge Paps of Jura. I 1972 blev destilleriet helt ombygget og voksede fra kun to copperstills til seks, hvilket gjorde det til det største destilleri på Islay. 

I årenes løb er Caol Ila blevet kendt for sin flittige brug af tørv, hvilket resulterer i lettere røget whisky med livlige noter af citrus. Siden 1980'erne har Caol Ila dog også produceret ikke-røgede maltwhiskyer, men disse hører ikke til destilleriets normale sortiment, delv om der stadig en gang om året udsendes en urøget whisky gennem Diageos årlige Special Release.
 

 

Inspiration

klar, pågående og direkte

Caol Ila er en lettere røget whisky, og deres 12-års single malt whisky hører ikke til de kraftigste fra øen Islay. De mest røgede whiskier er Laphroaig, Lagavulin og Ardbeg, der alle kommer fra Islay. Nogen mener at smagen af tang kan fornemmes fra destilleriets beliggenhed ud til haven, men whiskyen lagres på det skotske fastland, hvor den også hældes på træfade. Caol Ilas whisky kommer derfor ikke i kontakt med Islays havluft, i modsætning til de øvrige mærker, der lagres på øen.

Caol Ila har en ren og let smag, hvilket er usædvanligt på Islay, måske på grund af de høje destillationsapparater. Mange bryder sig ikke om de meget røgede whiskyer, så har har Caol Ila sin chance. Den mindst røgede whisky fra Islay er fra Bunnahabhain Distillery, som ligger tæt på Caol Ila. Ca. 95% af den lyse, næsten blege Caol Ila, går til blended whiskyer som Johnnie Walker og Black Bottle. Som det har været siden destilleriet åbnede sine døre for første gang, stiger det rene kildevand i Caol Ila op fra kalksten i den nærliggende Loch nam Ban og løber mod havet ved destilleriet.

Kort

Vis på kort