Fort Breendonk - fæstning, fængsel og koncentrationslejr

Fra fort til fangelejr

Fort Breendonks historie går tilbage til begyndelsen af 1900-tallet, hvor det i årene 1906-1913 blev bygget som et af de forter, der skulle forsvare Antwerpen og byens havn. Fortet tog således del i den første verdenskrig, hvor det kom under tysk beskydning i oktober 1914, da Tyskland invaderede Belgien, men det måtte åbne portene og overgive sig den 9. oktober 1914, som et af de sidste forter omkring Antwerpen.

Fortet kommer igen i anvendelse i begyndelsen af anden verdenskrig, hvor den belgiske konge Leopold III tog ophold her i dagene 9.-18. maj. Det var dagene inden han efterfølgende mod regeringens vilje overgav Belgien til tyskerne.

Fort Breendonk som SS-Auffanglager

Fort Breendonk havde ingen militær betydning under anden verdenskrig, men det er efter overgivelsen, at fortet får en speciel funktion og betydning for den tyske besættelse af landet. Oprettelsen af SS-Auffanglager Breendonk viser nemlig nazismens virkelighed og grusomhed.

Auffanglager Breendonk blev anvendt som en modtagelejr for politiske fanger og jøder. I de første år var op mod halvdelen af fangerne jøder, der blev samlet her inden de blev sendt videre til koncentrationslejre, og i de fire år fra september 1940 til august 1944, hvor lejren var i brug, var der omkring 3.600 fanger.

Et ophold i et SS-Auffanglager var præget af barske vilkår med tvangsarbejde, tortur og henrettelser, og da lejret var en relativ lille enhed med 6-700 samtidige fanger lykkedes det kun få at undslippe herfra.

Kort efter krigens afslutning blev Breendonk i 1947 erklæret et National Memorial og her finder I i dag et velbevaret vidnesbyrd om nazistismens grusomheder i en de bedst bevarede lejre i Europa. Breendonk er en del af War Hertiage Institute, der også varetager andre andre krigsmindesteder som fx Dodengang ved Ypres.

Breendonk i tal

  • Omkring 3.600 fanger er fængslet i Breendonk
  • 184 fanger bliver henrettet
  • 23 bliver hængt
  • 94 dør af sult
  • 5 fanger flygter
  • 2.800 fanger deporteres fra Breendonk til andre lejre
  • Under halvdelen af de 3.600 fanger overlever krigen

Kort

Vis på kort