Californien i børnehøjde
14 dage Fra 15.111 kr.
Ser du Ferndale på et kort er det blot en blandt mange byer langs Californiens Stillehavskyst, men når du er på stedet og nærmer dig byen, så er den første tanke, at du lige så godt kunne have været i Danmark. Følger du den sydlige vej ind mod byen fra Avenue of the Giants, kører du på Grizzly Bluff Road, hvor Darren og Karen Hansen’s økologiske landbrug og købmandsbutik ligger på nummer 3682. Og så er forbindelsen til Danmark bekræftet. Rundt om på markerne går kvæget og græsser, og det er herfra at områdets utallige mejerier har haft deres grundlag.
Ferndales historie er ikke lang, da den kun går tilbage til 1850’erne, hvor brødrene Seth og Stephen Shaw etablerede sig i området. Seth byggede områdets første større hus med navnet Fern Dale, og da der også var et postkontor i huset, så var det nærliggende at navngive byen herefter. Byens er kendetegnet ved en lang række bygninger opført i victoriansk stil, der netop var moderne i slutningen af 1800-tallet ved byens udbygning. Byens rigdom fra landbrugsdriften gjorde, at de victorianske huse blev store på disse kanter, og passende blev de kaldt "Butter Palaces".
Tidsmæssigt faldt udbygningen af området og byen sammen med den tyske erobring af Sønderjylland og Hertugdømmerne i 1864, hvorefter der skete en udvandring fra de besatte områder. En del udvandrede til Danmark, men i tidens ånd tog mange del i den store udvandring mod USA, og her var det nærliggende at bosætte sig i et område, der mindede om hjemegnen. Ved folketællingen i 1879 var der således 90 danskere bosat i området sammen sammen med et stort antal udvandrede fra Portugal.
I dag kan historien ses i bygninger som Danish Hall og Ye Olde Danish Inn, men mest tydeligt kan historien ses på byens kirkegård. Her ligger Hansen, Petersen og andre danske navne side ved side, og på en del af gravstenen står der ud over ”Native of Denmark” tillige Slesvig som fødested.