SIKKERHED OG KØRSEL I AUTOCAMPER - HERUNDER FINDER DU SVAR PÅ DE MEST STILLEDE SPØRGSMÅL OM FERIE I AUTOCAMPER
Vejhjælp/autohjælp er altid inkluderet når du lejer en autocamper. I tilfælde af en ulykke eller hvis du har brug for vejhjælp, skal du ringe til det nummer du har fået oplyst af udlejningsselskabet. Nogle gange er det et nummer direkte til vejhjælpen, andre gange er det et nummer til udlejningsselskabet, som sørger for at rekvirere vejhjælp til dig.
I tilfælde af et uheld, er det vigtigste naturligvis straks at undersøge, om der er behov for hjælp. Sørg selv for at hjælpe, hvis du har mulighed for det, og tilkald assistance via 112 eller tilsvarende nødnummer når du rejser i udlandet. Først når der er overblik over situationen skal du kontakte evt. vejhjælp og ringe til udlejningsselskabet for yderligere instruktioner.
på FDM.dk kan du læse mere om hvordan du konkret skal forholde dig ifm. en ulykke på kør-selv-ferien i udlandet.
"Fri km" eller "ubegrænset km" betyder, at du kan køre så langt du vil i lejeperioden. Det varierer fra selskab til selskab om fri km er inkluderet. I Europa vælger mange udlejningsselskaber at inkludere fri km, men i nogle tilfælde vil du opleve at der er begrænsning på antal km pr. uge. Du kan dog stadig vælge at køre længere end det inkluderede antal km, du skal blot betale for de ekstra kørte km når du returnerer autocamperen.
Specielt i USA og Canada vil du opleve at du skal tilkøbe kilometer/miles-pakker ifm. lejemålet, derfor er det en god idé at kende sin rejseplan i store træk, så man kan estimere og bestille den km-pakke der passer til kør-selv-ferien. Ekstra km kan naturligvis tilkøbes. Samme princip gælder for firehjultrækkere i Australien.
Når du bestiller en autocamper hos en af vores rejsespecialister, så hjælper vi med at finde den rette km-pakke eller løsning der passer til netop din rejse.
Ja, der gælder samme regler for autocampere, som for almindelige biler. Reglerne for autostole kan variere en smule fra land til land, derfor bør du ved bestilling af autocamper, forhøre dig nærmere om hvad der gælder på dit rejsemål. På nogle rejsemål kan vi hjælpe med at forhåndsreservere autostol og du er også velkommen til at medbringe din egen.
På FDM.dk kan du læse mere om brug at autostole når du rejser i udlandet.
Når du rejser med autocamper anbefaler vi altid at du overnatter på campingpladser eller benytter dig af muligheden for at holde på en officiel autocamper parkeringsplads.
Alligevel vælger nogle at parkere og overnatte andre steder, netop fordi autocamperen giver frihed og fleksibilitet til at udforske naturen og andre unikke steder. Det kræver dog en del planlægning. Hvis du fricamperer skal du sætte dig grundigt ind i reglerne for hvor du må parkere og overnatte - og er du i tvivl, skal du altid spørge om lov. Reglerne kan variere fra land til land, ja selv fra by til by.
Udlejningsselskabet kan også have nogle restriktioner ift. hvor du må overnatte i en lejet autocamper.
Europa:
Som udgangspunkt må du køre i hele EU/Schengen-området i en lejet autocamper, dog skal du være opmærksom på, at du som dansker IKKE må leje en autocamper i udlandet og derpå køre til Danmark for at holde ferie. Du må gerne køre transit gennem Danmark, fx. hvis du lejer i Tyskland for at holde ferie i Sverige. Transitruten skal dog være direkte og du må ikke gøre ophold i Danmark undervejs. Der skal søges om transit på forhånd.
På Motorstyrelsens hjemmeside kan du læse mere og søge om transittilladelse her
USA og Canada:
Du må gerne krydse grænsen mellem USA og Canada i en lejet autocamper, dog er det forbudt at køre ind i Mexico.
Som udgangspunkt må du køre en autocamper hvor færdselsloven tillader det, men flere udlejningsselskaber har deres egne regler for hvilke typer veje og områder du må køre på/i. Tjek derfor altid kontrakten og undersøg om du må køre på alternative veje, grusveje, bjergveje osv. inden du kører fra udlejningsstationen.
Der gælder specielle regler for autocampere med firehjulstræk, fx. i Australien og Island. Se spørgsmål og svar herunder. Skal du til Alaska eller det nordlige Canada, så tjek reglerne ved reservation, da de fleste udlejningsselskaber har restriktioner i disse områder.
Når du kører på smalle veje og ind i byzoner, skal du være ekstra opmærksom på skiltning som forbyder køretøjer over en vis størrelse og vægt. Det samme gælder ift. miljømærkater, som bliver mere og mere udbredt i storbyer i Europa.
Autocampere er bygget til at køre på almindelige asfalterede veje. Hvis du har behov for at køre på grusveje eller andre veje af mindre god beskaffenhed, så undersøg først med udlejningsselskabet hvad der er tilladt.
Har du lejet en autocamper med firehjulstræk, fx. i Island eller Australien, så er sagen en anden. Her er køretøjet bygget til off-road og eventyr og du må gerne køre på Islands F-veje. Skal du ud i Australiens Outback, skal du huske at tjekke reglerne ved reservation. Husk at tage dine forholdsregler ift. ekstra brændstof, vand og proviant.
Skal du til Alaska eller det nordlige Canada, så tjek reglerne ved reservation, da de fleste udlejningsselskaber har restriktioner i disse områder.
Inden du forlader udlejningsstationen, bør du altid spørge hvor det er tilladt at køre med netop din autocamper.
Som udgangspunkt skal du selv betale for alle vejafgifter, færger, broer m.v. Det kan dog forekomme at nogle autocampere er udstyret med en elektronisk "bizz" eller tilsvarende betalingsenhed, hvilket betyder at du nemmere kan komme igennem betalingsanlæg m.v. uden at betale på stedet. I stedet bliver vejafgiften opkrævet af udlejningsselskabet efter endt lejemål. Tjek altid med udlejningsselskabet ved udlevering af autocamperen.
Du må køre gerne køre ind i byer med autocamper, men du skal vurdere om det kan betale sig, specielt ift. mindre byer med snævre og snørklede gader samt ift. parkeringspladser, som ikke er dimensioneret til autocampere.
Kører du i en mindre campingbus er der stort set aldrig problemer, men kommer du i en autocamper på 6-7 meters længde eller derover, så skal du være opmærksom på de lokale forhold.
Mange byer har store parkeringspladser til autocampere og busser i udkanten af byen med gode muligheder for at benytte offentlig transport resten af vejen ind til centrum. Har du cykel eller elcykel med, kan du også overveje at trampe i pedalerne og på den måde få en mere unik lokal oplevelse.
I USA og Canada er der som regel ingen problemer med parkering, da der ofte findes p-båse til store køretøjer. Det samme gælder i Australien og til dels New Zealand hvor det er nemt at komme omkring og finde parkering til autocampere.
I Europa kan de små campingbusser og enkelte campervans i de fleste tilfælde lige nøjagtig klemme sig ind på en almindelig p-bås til personbiler. Klassiske autocampere over 6 meter skal i stedet benytte dedikerede pladser til lange køretøjer eller pladser til køretøjer med påhængsvogn. Husk at tjekke lokale regler når du kører ind på en parkeringsplads. Som regel er det ikke noget problem at finde autocamper-parkering på rastepladser, ved indkøbscentre og supermarkeder samt ved turistattraktioner, men det kan være en udfordring på almindelige parkeringspladser i byer. Parkeringshuse er selvsagt ikke en mulighed pga. højden på de fleste autocampere. Skal du besøge en by, så parkér i udkanten og tag turen til centrum til fods eller på din medbragte cykel, alternativt benyt offentlig transport.
Når du lejer en autocamper er den som regel udstyret med de relevante miljømærkater/vignetter gældende for det land hvor du afhenter autocamperen.
Skal du krydse grænser til lande hvor andre miljømærkater/vignetter kræves, skal du være opmærksom på om der er behov for selv at købe yderligere mærkaterne/vignetter i autocamperens forrude.
Du får ikke refunderet udgifter til miljømærkater som du køber undervejs. Det samme gælder motorvejsvignetter og andre vejafgifter til broer, færger, tunneler m.v. Når lejemålet slutter bør du lade miljømærkater og vignetter sidde i forruden, da det ikke er tilladt at flytte mærkaterne over i andre køretøjer eller din egen bil.
Nogle autocampere kommer med indbygget GPS/navigation. Når du bestiller en autocamper kan du se om din model har navigation. Alternativt kan du evt. leje en GPS enhed mod gebyr - husk at reservere hjemmefra.
Du kan også benytte din egen smartphone med Google Maps eller Apple Kort. Her kan du se live trafik med kø og alternative ruter. Vær dog opmærksom på, at du benytter data (roaming) undervejs. I Europa er det efterhånden ikke det store problem, da de fleste mobilabonnementer indeholder EU-data.
Rejser du oversøisk skal du være opmærksom på om du kan bruge data eller ej. Alternativt kan du købe et lokalt sim-kort med data og sætte i din telefon. Hos nogle autocamperselskaber kan du leje en bærbar WiFi-enhed, så du har masser af internet undervejs - til hele familien.
Europa
Campingbusser, campervans og alle andre autocampere under 3.500 kg følger de samme hastighedsgrænser som personbiler. På motorveje i Europa får du den bedste køreoplevelse ved at holde farten under 110 km/t, selvom det i nogle lande er tilladt at køre hurtigere.
USA og Canada
Hastighedsgrænsen for autocampere/motorhomes varierer meget fra stat til stat og provins til provins, men typisk er hastighedsgrænsen den samme som for biler. Følg skiltningen langs highways og freeways etc.
Australien og New Zealand
Hastighedsgrænsen kan variere, men ofte er den 90 eller 100 km/t på landevej og 100-110 km/t på motorvej. Følg skiltningen.