Cykelkrydstogt på Donau
10 dage Fra 14.050 kr.
’’Die Deutsche Fachwerkstrasse’ er det officielle navn på den ikke mindre end 3.500 km lange rute, der strækker sig fra Elben i nord til Bodensøen i syd inkl. en afstikker til det østlige Sachsen. Bindingsværksvejen, der bedst køres i små bidder ad gangen, består af 8 mindre ruter i delstaterne Niedersachsen, Sachsen-Anhalt, Sachsen, Hessen , Thüringen, Bayern og Baden-Württemberg.
Mere end 100 bindingsværksbyer i Tyskland er gået sammen for under mottoet ’Bindingsværk forbinder’ at kunne udbrede kendskabet til den charmerende og imponerende bygningskonstruktion, hvor man blander træstolper og en form for murværk.
Undervejs på ruten, der er meget varieret, vil du kunne opleve enestående landskaber, imponerende naturparker, historiske steder, spændende byer, kurbade og et hav af inspirerende festivalsteder (varierer i henhold til årstiden).
Uanset om du kører i bil eller autocamper, venter der dig mange små og lidt ’skæve’ oplevelser på denne kulturelle eventyrrejse. Afhængigt af hvilket område du bevæger dig rundt i, kan du fx besøge verdens største julelys, Tysklands eneste elfenbensmuseum og passere den 50. nordlige breddegrad. Og så skal vi da ikke glemme at nævne et par delikatesser, der er blevet født på ruten bl.a. Äppelwoi (æblevin) og Bockbier.
Bindingsværksvejen er knap så kendt som andre populære turistveje, f.eks. Eventyrvejen og Romantische Straße. Vil du køre en af strækningerne, så hjælper vi med at planlægge alle hoteller undervejs. For nøjagtige ruteangivelser henviser vi til www.deutsche-fachwerkstrasse.de, som beskriver hver af de 8 ruter på hhv. tysk og engelsk.
Der er kun en kort vej til mange, spændende oplevelser på bindingsværksruten i Nordtyskland, også for børn. De godt 1000 km fra Weser-området via Harzen og over Lüneburger Heide til Elben byder både på meget varierede landskaber og bindingsværksbyer fulde af variationer og kontraster. Små og større byer præsenterer alt fra det simpleste bindingsværk til de mest kunstfærdigt udskårne figurer, relieffer, rosetter og løbebånd. Alt sammen i et utal af farvekombinationer eller som rene træudskæringer. Børnenes nysgerrighed kan pirres med dinosaurspor, bjørnepark, dukketeater og meget mere.
På den nordligste af de tyske bindingsværksruter kan du opleve Nienburg mellem Bremen og Hannover. Området omkring Weser-floden havde sin storhedstid mellem Reformationen og 30-årskrigen i 1500-1600-tallet, og den stigende rigdom blev ofte omsat i borge, slotte, pragtgårde, patricierhuse, rådhuse og andre officielle bygninger. I Nienburg kan man besigtige det historiske rådhus og følge bjørnesporet i belægningen til byens øvrige seværdigheder. Et andet fint sted at besøge er Einbeck, hvor du kan beundre mange, smukke bindingsværkshuse. Derudover er det oplagt at tage til den nordlige del af Harzen og besøge klassikere som Wernigerode og en af Tysklands mest berømte bindingsværksbyer, Quedlinburg, der af samme grund er på UNESCOs verdensarvsliste. På vej dertil kan hyggelige Northeim, Duderstadt og Osterode aflægges visit. Her ligger farverige, istandsatte bindingsværkshuse skulder ved skulder i de små byer og sætter rammerne for stemningsfulde byvandringer.
Kan du ikke få nok af området, kan du fortsætte nordpå mod Lüneburger Heide og Hedens hovedstad, Celle, og fra den ene overvældende bindingsværksby til den anden; Celle rummer mere end 500 smukt restaurerede huse og bygninger i bindingsværk. Halberstadt lige nord for Harzen kan prale af næsten lige så mange, mens den nærliggende Osterwich kan fremvise perler fra de sidste mere end 600 år. Det ældste hus i Kapellenstrasse er således bygget helt tilbage i 1450.
Sidst men ikke mindst, kan Wendland-området anbefales, der i høj grad er præget af nærheden til Elben og dets rige naturliv. Salzwedel, Lüchow, Dannenberg, Hitzacker og Bleckede ligger med kort afstand imellem sig som perler på en snor nær floden.
Mens man i mange byer kan beundre bindingsværkshuse fra mange perioder, er husene ved markedspladsen og de omkringliggende gader i landsbyen Lüchow bemærkelsesværdigt ens. Hele byens centrum brændte nemlig ned i 1811, så alle huse er opført i samme periode. Det gamle toldhus i Hitzacker har et par hundrede år mere på bagen og ligger midt i den historiske bydel på en ø lige ud til Elben. Her blev flodskipperne på floden afkrævet told helt op til 1872.
Franken, er mest kendt for gode vine og for at lægge landskab til et utal af bryggerier. Faktisk så mange, at Franken er det sted i verden, hvor der er flest bryggerier i forhold til arealet. Men denne del af Bayern kan også fremvise en perlerække af små, hyggelige bindingsværksbyer på den godt 400 km lange rute, der starter i Ochsenfurt syd for Würtzburg og slutter i Zeil am Main midt imellem Bamberg og Schweinfurt. Hver især er de små byer juveler, der fortryller den besøgende med deres charme og stemningsfulde bybillede med små og store bindingsværkshuse. I startbyen Ochsenfurt er Haupstrasse en opvisning i bindingsværk fra forskellige perioder, og via Marktbreit går turen til Bad Windsheim, hvor I kan besøge frilandsmuseet med huse og bygninger fra de sidste 700 år. Som navnet antyder er byen kurby, og i kurparken kan I stifte bekendtskab med vigtige dele af den tyske kurtradition; det kolde vand, som man går igennem i et såkaldt Kneipanlage og den saltholdige luft, der kan indåndes mens man går rundt i et Gradierwerk.
Den nordlige del af Bayern, der kaldesI kan fortsætte videre til Markt Cadolzburg, Herzogenrauch, Baunach og Ebern, som ligger midt i den tyske ”borg-verden”. Her er det oplagt at cykle eller vandre til nogle af de adskillige slotte og borge i området, fx slottet Ebern-Eyrichshof, der har været i den samme families eje siden 1190. Fra Ebern går ruten gennem først Untermetzbach og dernæst Marktzeuln til Sesslach, som har en af Tysklands mest betydningsfulde historiske gamle bydele. Ud over de mange smukke huse kan man på den kulinariske side her nyde en god Sesslacher Hausbier.
Kører I videre til Heldburg, kommer I ind i Thüringen og dermed det tidligere Østtyskland. Heldenburg har en lang tradition for bagværk og ølbrygning, der nok er et besøg værd. I Stadtlauringen med den maleriske markedsplads og historiske Hofheim in Unterfranken er I tilbage i Bayern og ”Vesttyskland”.
Den romantiske landsby Königsberg in Bayern er en stort set ukendt perle blandt bindingsværksbyer, så her kan I gå på opdagelse stort set alene. Det kan I nok ikke i den noget større Hassfurt ved Main-floden. Her kan I til gengæld beundre den oprindelige byplan med den lange Hauptstrasse, der er en opvisning i smukt bindingsværk. Et andet must i byen er Ritterkapelle, som under gesimsen på koret gemmer hele 248 våbenskjold, som er skåret ud i sandsten.
Fra Hassfurt er der kun en kort køretur til Zeil am Main, der er den sidste by på den frankiske bindingsværksrute. Markedspladsen, gader og stræder er fyldt med kunstfærdigt bindingsværk, og i det varierede landskab rundt om byen findes et godt udvalg af cykel- og vandreruter, hvor I kan tage en velfortjent pause hos en vinbonde eller i en Biergarten.
Rigtig god fornøjelse på den tyske bindingsværksvej!