Visby - en historisk guldbrube på Gotland

Gotlands hovedby kom på UNESCO´s verdensarvsliste i 1995

Gotlands hovedby kom på UNESCO´s verdensarvsliste i 1995 Visby - Det er den gamle bydel fra middelalderen og bymuren, der har fået Visby på UNESCO´s verdensarvsliste. Det er ikke en enkeltstående bygning, men de mere end 200 gamle byhuse, kirker og ikke mindst den imponerende bymur, der snor sig beskyttende om byen, der har retfærdiggjort placeringen på listen. I dag hylder man middelalderen med et af Nordeuropas største middelaldermarkeder over en uge, hvor der er noget for alle aldre. Sørg endelig for at sætte tid af til en slentretur i den gamle bydel og hold øje med de små butikker, der sælger kreationer fra de mange kunstnere, der bor på Gotland. Læg også vejen forbi den botaniske have, hvor der hersker en herlig ro.

Handel bragte stor rigdom til Visby

Det var egentlig rigdom fra vikingetiden, der fortsatte op gennem middelalderen og resulterede i at Visby kom i Hanseforbundet, og dermed var en del af flere Nordeuropæiske handelsbyer i Østersøen. For at beskytte handlen byggede man sidst i 1200-tallet den enorme bymur, der stadig står stolt og næsten intakt. Du kan opleve bymurens størrelse, hvis du går langs stien, der fører dig langs muren.

Gotlands museum i Visby

Kom tæt på Visby´s fascinerende historie. Her er fx en del af de mange sølvskatte fra vikingetiden, der er fundet på Gotland. Du kan også blive klogere på den danske kong Valdemar Atterdag´s invasion af Gotland og Visby i 1361. Gotland forblev dansk i næsten 300 år, men overgik igen til Sverige ved fredsaftalen i Brømsebro pga. Danmarks dårlige økonomi og ikke mindst Christian IVs krigsførelse og svenskernes overmagt. Museet er for både børn og voksne.

 

Kort

Vis på kort