Cider på Ferme de Félicité i Normandiet

Besøg en familie, der har lavet cider siden 1948

Yndige æbleplantager pryder landskabet i Normandiet. Derfor er det ikke overraskende, at regionen er berømte for deres liflige æblecider. Området er simpelthen spækket med små og store producenter, hvor du bare kan droppe ind og få prøvesmagninger og selvfølgelig købe nogle flasker af den læskende drik med hjem. Et sådan sted er det lille familieejede destilleri, Ferme de Félicité, der ligger tæt på Omaha Beach. Familien her har produceret cider siden 1948, og det kan smages. Det er et forfriskende lille stop på din kør-selv-ferie langs Normandiets invasionskyst. 

Inspiration

Til cidersmagning hos Claire

Når du kommer kørende på Route de Port en Bessin, der snor sig gennem marklandskabet mellem Arromanches-les-Baines og Omaha Beach, dukker et lille diskret skilt pludseligt op og lokker dig væk fra hovedvejen hen til det lille destilleri Ferme de Félicité. I butikken byder søde Claire, stedets medejer, hurtigt på cidersmagning. Gården, fortæller hun, har altid været i hendes mands familie. Æbletræerne blev plantet i 1940, og de har lavet cider og most af æblerne siden '48. Du kan ikke komme ind og se selve destilleriet, da de ikke har rundvisninger. Men Claire fortæller dig til gengæld med glæde alt, du vil vide om cider!

Den søde, den sure og den bitre

Den første lektion, når du skal smage på cider er: glem alt, hvad du troede du kendte til cider. Det har INTET med den cider, du får i Danmark at gøre. Lektion nummer to: Du skal ikke dufte til den ligesom vin. Det lugter faktisk lidt råddent. Men det skal du ikke lade dig skræmme af. Det er blot fordi de mange steder i Normandiet, også her på Ferme de Félicité, vælger at bruge naturlig fermentering, altså gæring. Derved undgår de at bruge en masse tilsætningsstoffer, hvilket der ellers er i ca. 90% af ciderproduktioner. I stedet er det selve fermenteringen samt trætøndernes aroma, der giver cideren den liflige smag. 

På Ferme de Félicité sælger de både en sød (2% alkohol), halvsød (3%), halvtør (4%) og tør (5-6%) æblecider - forskellen fra den søde til den tørre er helt enorm og er en interessant opdagelse for smagsløgene! Den søde og halvsøde cider, fortæller Claire, drikkes oftest til desserter og osteborde, da den frugtige smag passer perfekt. Den tørre og halvtørre cider drikkes derimod til frokost eller aftensmad og er langt mere bitter. Uanset hvilken smag, der gør det for dig, så kan det hele fås til en meget fair pris. 


"Vi gjorde stop ved flere gårdbutikker og destillerier i området, og flere af dem solgte et bredt udvalg af lækre produkter lavet af lokale råvarer såsom gelé, sirup, karameller, krydderier, marmelade, juice, balsamico, Calvados og meget andet godt - det er bare at smage løs"

- Maria, rejsespecialist i Odense


 

kort

Vis på kort

Oplev Normandiet - skab din egen historie

Oplevelser i Normandiet og det nordvestlige Frankrig

Normandiet, Bretagne, Loiredalen m.m.