Camembert-osten

En ost med mange talenter

Du kan spise den som den er. På en skive brød, en kiks, et baguette. Du kan spise den med blåbær, med abrikosmarmelade eller med valnødder. Friturestegt med syltede solbær. Du kan snitte den i overfladen og bage den i ovnen. Du kan spise den til morgenmad. Til middag. Til dessert. Der er ingen grænser for Camembert-osten. Den kendte cremede komælksost, der er opkaldt efter den nordfranske by af samme navn, smager så englene synger. Dens kraftige smag og traditionelle indpakning i den runde trææske leder tankerne hen på det landlige Frankrig og Normandiets charmerende landskaber. Stil GPS’en på en traditionel fransk smagsoplevelse og besøg byen Camembert, når kør-selv-ferien går til Normandiet.

Inspiration

Camembert - en lille by med stor smag

I det nordlige Frankrig, halvanden times bilkørsel fra Normandiets hovedby Rouen, finder I den lille by Camembert. Her kan I virkelig få et glimt af det landlige Normandiet, hvor landbrug stadig er livets omdrejningspunkt, og hvor den idylliske landsby er omringet af græsgange og frugthaver. Byen har – som navnet afslører – lagt navn til den velsmagende Camembert-ost. Og osten er da også allestedsnærværende i den lille bindingsværksby.

Her er det nemlig muligt at komme helt tæt på den velsmagende hvidskimmel. Overalt i det lille sogn er der muligheder for at smage den kendte fromage og at komme bag kulisserne i historien såvel som produktionen. Besøg for eksempel museet Maison du Camembert - en gård fra det 18. århundrede, der fortæller historien om den nordfranske ost. Og det er en interessant historie, der blandt andet løfter sløret for, hvad forskellen egentlig er på en camembert og en brie. 

 

En camembert og en brie - to sider af samme sag

Camembert minder en smule om brien – og det er ikke tilfældigt. Den første camembert-ost blev nemlig fremstillet i 1791 af den nordfranske bonde Marie Harel, ved at følge råd fra en præst, der kom fra Brie-området længere nordpå i Frankrig. Brien blev traditionelt set fremstillet i store hjul med en diameter på mellem 22 og 37 cm, og modningsprocessen var derfor en del langsommere end hos den mindre camembert-ost, hvis diameter er omkring 10 cm. Denne forskel betyder, at en camembert får en langt kraftigere smag end en brie, selvom de har ligget til modning i lige lang tid. En camembert er altså slet ikke en brie, men derimod helt sin egen.

Det understreges af det prestigefyldte AOP-mærke (Appéllation d’Origine Protégée, der svarer til det danske BOB – Beskyttet Oprindelsesbetegnelse). Det er en måde at garantere ostens oprindelse på og er et pejlemærke om, at man har med en ost af særlig god kvalitet at gøre. På grund af dens udsøgte smag, de traditionelle fremstillingsmetoder og det geografiske tilhørsforhold, fik camembert-osten i 1983 tildelt det europæiske kvalitetsstempel. Oplev den cremede ost og dens historie, når bilferien går til Normandiet. 

 


"Hvis jeg skal vælge mellem en camembert og en brie, så vinder camembert'en til hver en tid! Den kraftige, komplekse smag er perfekt til hjemmesyltede frugter eller en god marmelade. Mmh.."

- Eva, rejsespecialist i Lyngby


 

Vis på kort

Oplev Normandiet - Skab din egen historie

Oplevelser i Normandiet og det nordvestlige Frankrig

Normandiet, Bretagne, Loiredalen m.m.