Appelsinmænd, frugtbarhedsritualer og andre sjove påsketraditioner
Du kender de farvede æg og påskeharen, der kommer på besøg. Du kender de gule kyllinger, gækkebrevet og chokoladen! Åh, chokoladen! Men rundt om i verden, især i de katolske lande, er påsken en af de mest fejrede højtider. Og her knytter der sig mange skøre traditioner til de hellige dage. I Firenze afholder de for eksempel et kæmpe fyrværkerishow hvert år, og i England spiser de bagværk med kors på. Vi har fundet 4 af vores absolutte yndlings-påsketraditioner frem til dig, som uden tvivl vil være gode historier rundt om påskefrokostens kolde bord.
1: Påske-bilbyer i Australien
Hvis du fejrer påske i Australien kan det godt være, at du skal lede lidt længere efter de traditionelle chokoladekaniner, som vi kender herhjemme. I Australien er de langørede haremisser ikke ligeså populære, som de er i Danmark. De bliver nemlig set som et skadedyr, da de er til stor gene for landmændene og naturen.
Derfor er man mange steder gået væk fra påskeharen som symbol for højtiden og har i stedet for valgt det lille spøjse pungdyr, bilbyen - der på dansk har det meget mundrette navn kaninpung-grævling. Bilbyen, der er et lille dyr med spids næse, store ører og lang hale, er en truet dyreart. For at skabe opmærksomhed på problemet har man forsøgt at vippe påskeharen af pinden og gøre bilbyen til et symbol for påsken. Siden 90'erne har de mange australske børn derfor ledt efter "bilbychokolader" i haverne. En del af pengene fra chokoladesalget går til arbejdet med at beskytte de søde og lidt skøre dyr mod udrydning.
Du kan læse mere om kør-selv-ferie i Australien her
2: Hocktide i Sydengland
Hungerford i Berkshire er en tilsyneladende stille, rolig og måske lidt søvnig by. Er du her omkring påske får du uden tvivl en på opleveren. For selvom det ikke er de klassiske påsketraditioner, der fylder i gaderne, så er der ikke skruet ned for festlighederne. Tværtimod. En mange hundrede år gammel påskefejring lever nemlig stadig i bedste velgående her. Det er nærmest en form for festival, der forløber sig over to dage. Hocktide, som den hedder, skydes i gang tirsdagen efter påske, hvor byens politidirektør hidkalder byens mænd med blæsehorn, klokker og tilråb som "God Save the Queen! Duke og Lancaster".
Dagen kaldes også "Tutti Day", og hvert år vælges to tutti-mænd, der skal vandre igennem byens gader med orange blomsterdekorerede træpæle (Tutti-pæle) sammen med "appelsinmanden", der bærer på en sæk fyldt med appelsiner. De skal kysse alle byens kvinder og indkræve en penny fra hver. Efter kysset og betalingen modtager kvinden en appelsin for ulejligheden. Dagen efter er det kvindernes tur til at fange mændene, der også skal betale en penny for at blive sat fri igen. Det officielle formål med traditionen er at samle penge ind til kirken, men mon ikke der før i tiden også har været et par skjulte bagtanker?
Se meget mere om kør-selv-ferie i England her
3: Flensborgs påskebål i TYskland
I Tyskland er påsken en hyggelig højtid, hvor der pyntes op med påskeæg og påskeharer en masse. Det minder egentlig lidt om vores egne påsketraditioner, men tyskerne går skridtet videre og bringer påskefejringen til et nyt niveau. Over hele landet popper bedårende påskemarkeder op, hvor du kan købe de flotteste håndmalede påskeæg, smage et par lokale specialiteter og nyde at foråret er ankommet.
På Hanfenspitze Flensborg gør de ekstra meget ud af påskefejringen. Her er det en god anledning til at samles og fejre at vinteren er ovre. Om eftermiddagen sejler kutteren Greta ind med påskeharen ombord, der medbringer søde sager til byens børn. Der er fest på havnen med børneteater, musik og masser af madboder. Kl. 18 tændes bålet, som er et ældgammelt frugtbaredsritual. Ifølge overleveringerne tændte man bålet på dette tidspunkt af året i overgangen mellem forår og vinter, da man mente at ilden kunne beskytte såsæden mod onde ånder, så høsten blev succesfuld. Efter bålet begynder ballet, som er en stor gadefest med livemusik, der fortsætter til langt ud på aftenen.
Du kan se meget mere om kør-selv-ferie i Tyskland her
4: Napoleons omelet i Frankrig
Ifølge en gammel historie er langfredag i frankrig ikke helt som det er i andre lande. Traditionen om de "flyvende klokker" fortæller, at kirkeklokkerne fra alle kirker i Frankrig flyver mod Vatikanet i Rom for at bearbejde sorgen fra Jesu korsfæstelse. Påskesøndag flyver de tilbage til Frankrig fyldt med påskeæg, som bliver lagt i haverne, så børnene kan gå på jagt efter dem.
I Haux i Sydfrankrig har de dog en noget anderledes tradition. Her laver man en kæmpe stor omelet hvert år. Hele byen kommer til torvet for at se de mange kokke i høje kokkehuer danse rundt omkring den enorme pande med lange redskaber til at røre rundt i æggene. Her er det påskemandag, at de rigtig store fejringer finder sted.
Traditionen stammer fra engang, hvor selveste Napoleon Bonaparte var på gennemrejse i byen med sine soldater. Om aftenen på hans besøg fik han serveret en omelet så god, at han tilsyneladende beordrede alle borgere til at bringe ham deres æg, så han kunne servere en kæmpe omelet til sine soldater næste dag. Den kæmpe omelet bliver stadig lavet hvert år på byens torv. Omkring 4.500 æg går der til at lave den og 1.000 munde skal den mætte.
Skab din egen historie